Всесезонне вирощування редиски у теплиці.

Всесезонне вирощування редиски у теплиці.

Вирощування овочів

10 хв. 1639

 (0)    0

Зміст:

1. Особливості редис.

2. Яке насіння редиски вибрати для закритого ґрунту?

3. Підготовка ґрунту в теплиці до посіву редиски.

4. Догляд у міру зростання редис, від посіву до збирання.

5. Основний клопіт у теплиці при вирощуванні редису.

Редис - це ранній весняний овоч, який радує нас соковитими свіжими коренеплодами одним з перших.  У теплицях його можна збирати по кілька врожаїв за сезон, вирощувати його цілий рік.  Тому розглянемо всі необхідні оптимальні умови для хорошого врожаю редиски в закритому грунті.     

 

1. Особливості редис.

 Редиска відноситься до холодостійкої культури сімейства хрестоцвітих (капустяних).  Звичайно, як і всі рослини цього сімейства, він любить вологий грунт і багато світла.  Має короткий вегетаційний період близько 25-45 днів.

 Добре розвивається за короткого світлового дня.  При світловому дні близько 10-12 годин, коренеплоди набирають велику вагу, і не стрілкуються.  Але якщо день становить понад 12 годин, то рослини майже не утворюють коренеплоди, випускають стрілку та переходять у фазу формування насіння.

 Рослина редиски не полюбляэ загущених посадок, вкрай чутливий до недостачі освітлення і в такому разі формує дрібні коренеплоди, витягнуте бадилля і може передчасно утворювати квітконосні пагони, тим самим зменшуючи врожай.

 Проростання насіння може відбуватися при температурі від +3 - +5°С, але оптимальна температура для нормального розвитку редиски та формування великого коренеплоду знаходиться в діапазоні від 12 до 20°С.

 Доросла рослина може витримати короткочасне зниження температури до -6°С.  Але якщо тривалий час буде знижена температура, то такий клімат, як і надлишкові температури, призводить до затримки росту коренеплодів і сприяє цвітінню редису.  В умовах, коли сухо і спекотно коренеплоди редиски стає сухим, жорстким, в'ялим, набуває неприємної черезмірної гіркоти.

 Помірно зволожений грунт добре впливає на якісний і кількісний урожай редиски.  При нестачі вологи у коренеплодів твердіє кора, з'являється гіркота і можлива деформація, а якщо буде постійний надлишок – це може супроводжуватися захворюванням рослин.  Згубно впливає і надмірні та нерегулярні поливи, через які м'якоть може розтріскуватися та містити жорсткі перетяжки.

2. Яке насіння редиски вибрати для закритого ґрунту?

 Для теплиць можна вибирати ультраранні, ранні або середньостиглі сорти і гібриди (F1), які мають різні відмінності:

 - насіння редису з хорошою переносимістю низької температури;

 - з невеликою компактною стебловою масою;

 - з гарною стійкістю до стрілкування, розтріскування та утворення порожнин при переростанні;

 - стійкістю до недостатньої кількості світла;

 - дружним дозріванням;

 - можливості тривалого зберігання із збереженням товарного вигляду та смакових якостей;

 - стійкістю до хвороб.

 Найчастіше на посів редиски в теплицях, що обігріваються і не обігріваються, вибирають Селесту, Сору, Рондар, Донар, Стеллар, та інші.

 Щоб не допустити помилки, краще заздалегідь провести випробування за умов контейнерного посіву кілька найменувань і вибрати для подальшого вирощування відповідний сорт або гібрид.

 3. Підготовка ґрунту в теплиці до посіву редиски.

 Як і багато рослин, редиска любить добре підготовленний і родючий грунт:

- пухкий;

- вологоємний;

- добре дренований;

- структурований грунт;

- з нейтральною або слабокислою реакцією.

 Для гарного розвитку pH субстрату має бути в межах від 5,7 до 7,0.  Якщо показники нижчі, то коренеплоди найчастіше починають хворіти килою і гниллю.

 Перед посівом редиски необхідно відмовитися від внесення на грядки, свіжих органічних добрив.  Інакше утворення порожнин у коренеплоді не уникнути.

 Надмірна кількість піску теж може погано впливати на розвиток рослин, оскільки в такому ґрунті погано затримується волога та швидко пересихає.  Тяжкі глинисті ґрунти не придатні для вирощування редиски, на них рослини поспішають піти у фазу цвітіння.

 Прекрасно підходять для окультурення ґрунту готовий перегній та компост, які можна внести з розрахунку від 2 до 3 кг на 1 м. кв.  У ґрунт можна додати і деревну золу, і комплексне мінеральне добриво (14 г нітроамофоски на 1 м. кв).

4. Догляд у міру зростання редис, від посіву до збирання.

 Для осіннього та весняного вирощування редиски достатньо теплиці, плівкового укриття або міні-парника.  При вирощуванні пізніше в листопаді або в зимовий період потрібно використовувати додаткове опалення.

 5. Основний клопіт у теплиці при вирощуванні редису, полягають у наступному:

 Посів

 У закритому грунті редис сіють на піднесених грядах шириною близько 1 м. У добре розпушеному і зволоженому грунті роблять через кожні 8-12 см борозенки глибиною 1-1,5 см, рівномірно розподіляючи насіння в них і після посіву загортають їх.  Після цього посіви потрібно вкрити агроволокном або плівкою, доки не почнуть з'являтися сходи.  Це допоможе утримати тепло та зберегти ґрунтову вологу в зоні розміщення насіння.

 Температурний режим.

 Для отримання дружніх і швидких сходів оптимальна температура повинна бути від 18 до 20˚С.  Після появи сіянців на 4-5 день знижують температуру до 8-10˚С, роблячи невеликий стрес для рослин, щоб зменшити витягування.  Таку температуру недовго витримують близько 4-5 днів.  Далі температуру підвищують до 12-16С до початку формування коренеплодів, в подальшому підвищуючи до 16-20С.

 Додаткове освітлення

 Якщо вирощування відбувається у похмурі та короткі дні, то рослини потребують досвічування, або навпаки із збільшенням тривалості дня (більше 12 годин) – потрібно притіняти сітками чи не прозорим матеріалом.

 Проріджування та розпушування

 При появі першого справжнього листя, сходи потребують проріджування.  Це роблять так, щоб відстань між рослинами у ряді складала близько 4-6 см.

 Якщо відбувається ущільнення ґрунту та утворення ґрунтової кірки, то проводять розпушування міжрядь.

 Полив

 Для редису вологість ґрунту 70% є оптимальною.  При такій вологості, грудка ґрунту якої стиснута в долоні спресовується, а при розтисканні розпадається.  Кращий час для поливу буде вечірнім і проводять його методом дрібнодисперсного дощування.  Норма кількості поливної води залежить від температури повітря і фази розвитку рослин.

 Коли починає формуватися коренеплоди у редиса потреба у волозі зростає, тому поливи потрібно робити рясними.  У похмурі та холодні дні регулярність та норма поливу скорочується, але з приходом сонячних та теплих днів йде посилення випаровування і тому поливи збільшуються.

 Для скорочення втрати вологи ґрунту в спекотні дні після посіву можна вкрити шаром мульчі з перегною або торфу завтовшки до 1 см. Такий метод зменшить кількість розпушування, оскільки утворення кірки ґрунту буде не таким частим явищем.

Підживлення

 Якщо грунт добре удобрений, то додаткове харчування редису до стадії зростання коренеплоду не знадобиться.  Але якщо при огляді рослин побачили, що бадилля зблідло і набуло світло-зеленого кольору, то рослини потребують азотного підживлення.  З такою метою можна внести з поливом сечовину(Карбамид) з розрахунку 5 г або 1 чайну ложку добрива на 10 літрів води.

 Але бувають випадки, коли азот у надлишку, це легко визначити по бурхливому зростанню бадилля і затримці розвитку коренеплоду.  У такому разі рослини потрібно підгодувати фосфорно-калійним добривом із розрахунку 25 г на 10 літрів води.

 За 10 днів до збирання редиски робиться ще додаткове підживлення сульфатом калію – 20 г на 10 літрів води, це покращить вагу, смакові якості та лежкість коренеплоду.

 Збирання врожаю

 Якщо редиска нерівномірно дозріває, то прибирання виробляють вибірково та поетапно.

 Готуючи грядки до збирання врожаю, роблять полив і через дві години починають збирання.  Полив допомагає менше травмувати рослину, що росте поруч.

 Через те, що редиска скоростигла культура, то неприпустимо застосування хімічних засобів.  Тому, щоб запобігти захворюванню рослин потрібно дотримуватися профілактичних заходів: не допускати переливів та різких перепадів температур повітря та ґрунту, підвищеної кислотності ґрунту, нестачі світла, вибирають для посіву стійкі до хвороб сорту чи гібриди.  Комах можна позбутися профілактичними обробками рослин біопрепаратами.

 (0)    0

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты

Ваш комментарий успешно отправлен. Спасибо за комментарий!
Оставить комментарий
Каптча
Комментарии Facebook